Ara
Close this search box.

KONU

Sevgi
Kalp şekilnde cam parçacıkları

Ruhumuzun temel besini sevgidir. Hepimiz sevgiyi almaya ve sevgi göstermeye ihtiyaç duyarız. Sevgi, sevinç, güven ve umut gibi birçok olumlu duyguyu beraberinde getirir. Ancak sevgi yalnızca bir duygu değildir; seçim ve eylemlerden oluşur. Birini sevmek onun iyiliği için kararlar vermeyi ve onun yararını gözeten eylemlerde bulundurmayı gerektirir.

Hepimizin sevgiye aynı derecede ihtiyacı olsa da sevgiyi alıp verişimiz farklı dillerdedir. Bu nedenle verdiğimiz sevginin ulaşması için karşımızdakinin sevgi dilini bilmek ve bize verilen sevgiyi almak için de kendi sevgi dilimizin farkında olmak önemlidir. Bu konuda Dr. Gary Chapman’ın 5 Sevgi Dili kitabı iyi bir kaynak olabilir. Chapman, sevgi dillerini kaliteli zaman, teşvik sözleri, hediye alıp vermek, hizmet eylemleri ve fiziksel temas olarak beşe ayırmıştır. Tüm bu diller hepimizde mevcut olsa da bazıları daha baskındır.

Sevgi dilinin farkında olmamak ilişkilerde bazen beklentiye dayalı sorunlara yol açabilir. Örneğin eşinizden teşvik sözleri beklerken onun size sevgisini sabah kahvenizi yaparak göstermesi onun baskın dilinin hizmet eylemleri; sizinkininse teşvik sözleri olduğunu gösterir. Bu durumda eşler birbirinin gösterdiği sevginin tam anlamıyla farkında olmayabilir ve bu iç dünyalarında bir eksiklik hissi yaratabilir. Birbirimize sevgiyi nasıl aldığımızı ve vermeyi tercih ettiğimizi açıklarsak daha iyi bir alış-veriş mümkün olacaktır.

Olduğu gibi sevilmek her insanın daha iyiye doğru değişmesiyle sonuçlanır. Birini tüm kusurlarına rağmen değil; kusurlarıyla sevmek zamanla bu kusurların törpülenmesine ve güçlü yanlarına dönüşmesine yol açabilir.

Sevginin iyileştirici gücü kişinin yaşadığı travmaların, öğrendiği yanlış fikirlerin ve olumsuz düşünce yapısının oluşturduğu kaygıların azalmasına yardımcı olur. Sevgi, özgüven eksikliği, korku, güvensizlik, endişe, mutsuzluk gibi birçok olumsuz etkinin birincil çaresidir. Gerçek sevginin doğasını anladığımızda, gerçekten sevildiğimizi hissedip yürekten bildiğimizde biz de değişir ve iyileşiriz. Böylece başkalarını çok daha iyi sevebiliriz. Öz sevgi eşimizi, dostumuzu, ailemizi, komşumuzu sevebilmenin temel anahtarıdır. Gerçek sevginin sonsuz kaynağından beslenirsek etrafımızdaki insanları sevmeye ve sevginin gerektirdiği eylemleri gerçekleştirmeye güç buluruz.

Gerçek sevginin doğasını Kutsal Kitap’ta şöyle okuruz: Sevgi sabırlıdır, sevgi şefkatlidir. Sevgi kıskanmaz, övünmez, böbürlenmez. Kendi çıkarını aramaz. Kolayca öfkelenmez. Sevgi haksızlığa sevinmez, gerçek olanla sevinir. Sevgi her şeye dayanır, her şeye katlanır, her şeyi ümit eder. Sevgi asla son bulmaz.

Böylesi bir sevgiyi ancak ve ancak Sevgi’nin kendisi olan Tanrı’da bulabiliriz. O’nun bizi ne denli derin, engin, sonsuz ve koşulsuz sevdiğini anladığımızda, bu sevgiyi içtenlikle kabul ettiğimizde biz de O’nun gibi sevebilmek üzere dönüştürülürüz.

Sevgi hakkında daha fazla öğrenmek isterseniz bu konudaki podcastlerimizi dinleyebilirsiniz.